Hier bij Boutemy zijn we sterk verbonden met onze provinciale wortels en willen onze tradities graag delen met ons cliënten.
Een traditie die we erg waarderen zijn de 13 desserts op kerstavond. Het onderwerp is niet bepaald op tijd maar omdat er weinig bezoeken zijn tijdens de winter wil ik het er toch even over hebben op onze blog.
Alles start met de chacho-fio (Letterlijk “vuur maken”) wanneer het oudste en jongste kind van de familie een stuk hout van een fruitboom het vuur in gooien.
Nadat ze driemaal om de tafel heen gelopen zijn, plaatsen ze het stuk hout dat van tevoren wijn heeft opgezogen, op de sintels en ze spreken sacramentele woorden wanneer het vuur start. Het hout zal branden tot middernacht en zal elke nacht opnieuw worden aangestoken tot nieuwjaar.
Hierna wordt overgegaan tot het grote diner, een slanke (zonder vlees) maar erg hartige maaltijd. Er zijn 7 gerechten die de 7 wonden van Christus voorstellen, exclusief gemaakt van locale producten, verschillend aan de kust en in het achterland.
Dit begint met de aigo boulido (“water gekookt met knoflook” in provençal), de maaltijd gaat door met visgerechten zoals cod in raito (provençal tomatensaus) en spinazie slakken.
De omliggende mise-en-scène is belangrijker: een tafel gekleed met 3 tafelkleden waarop geplaatst 3 kaarsen. Dertien begeleidende gerechten en brood herdenking van het laatste avondmaal. Tot slot wordt een plaats te stellen en leeg gelaten voor de reizende man die kunnen komen kloppen op de deur, het is de plaats van de arme man.
Aan het eind van de maaltijd, eten we de 13 desserts. Zeker, het is de meest gerespecteerde traditie vandaag en hoewel we niet alle Cacho-fio en het grote avondmaal waarnemen, kunnen we deze gewoonte waarnemen.
Desondanks dat het nummer altijd hetzelfde is kunnen de desserts verschillen. Er zijn wel altijd een aantal hoofdbestanddelen:
- De gibacié: een cake op basis van bloem met olijfolie en oranje bloem. Andere namen zijn zoal: fougasse of pompe à huile (letterlijk “oliepomp”)
- Witte en zwarte nougats: gemaakt met honing, amandelen en suiker. Om een witte en romige nougat te maken zijn eiwitten toegevoegd aan de mix; zwarte noga blijft knapperig en bruin van kleur.
- De vier bedelaars: symboliseren de 4 grote Christelijke monnikenordes (de leden helpen de armen en verspreiden het gospel). De desserts zijn: amandelen voor de Dominicanen, rozijnen voor de Augustijnen, vijgen voor de Franciscanen en hazelnoten voor de Karmelieten.
- Fruit en snoep: afhankelijk van de smaak, appels, peren, druiven, sinaasappelen, honingdauw meloenen, mandarijn sinaasappelen, pruimen, dadels, jam of kweepeer gelei, caissons (specialiteit van Aix en Provence), gekonfijt fruit en pruimen worden geserveerd. Hieraan zijn specialiteiten van elk dorp toegevoegd: panade (appeltaart), oreillettes (mijn favorieten), poonboompit koekjes…
Ik hoop dat je dit artikel over onze lokale kersttradities leuk vond. In ons volgende artikel zullen we de «De Santons van de Provence» introduceren (hint: ze zijn een fantastisch cadeau idee).