De Santons van de Provence

Na Kerst in Provence, willen we u nu wat vertellen over de santons van de Provence.

Santons van de Provence

Santons zijn kleine kleifiguren die in kribben worden geplaatst voor de kerstvieringen. Ze zijn representaties van de geboortescene. Een kleine krib wordt gemaakt met Maria, Josef, baby Jesus (die tussen zijn ouders wordt geplaatst op 24 december om middernacht), de ezel en de stier die Jesus verwarmen met hun adem en dan bij de openbaring de 3 wijze mannen.

Maar veel figuren kunnen worden toegevoegd, tot de vreugde van verzamelaars. Deze karakters vertegenwoordigen Provençaalse dorpelingen en belichamen de gewoonten en traditionele ambachten van onze regio.

De origine van de santons van de Provence kunnen terug worden gevonden tot zelfs de Franse Revolutie, op 14 july 1789. Met de revolutie werden kerken “eigendom van de Franse staat” en in 1793 werd besloten alle kerken te sluiten.  

Maar de mensen die diepgelovig waren, werden gewend om naar de kerk aan de kerst krib te zien. Niet langer in staat om dit te doen omdat de kerken gesloten waren en dus begonnen ze het maken van de krib thuis, ondergedoken omdat het verboden was. Dit gebeurde eerst in de Provence. Mensen die zeer kleine beeldjes maakten die ze gemakkelijk kon verbergen.

Een klein bedrijf begon met het maken van alle kribkarakters.

In 1798, Louis Lagnel (die in Marseille aan 1822 leefde van 1764), ontwierp de eerste gipsen mallen om zijn santons te maken. Deze nieuwe technologie maakte massaproductie en brede verspreiding mogelijk. Deze « penny santons » werden uiteindelijk toegestaan voor iedereen om hun eigen krib te bezitten.

De traditie van de santons nam echter af in de negentiende eeuw, met de verschijning van de Provence meester santonniers. De klei cijfers creëerden ze werden geleend uit het dagelijks leven en werk.

Er bestaat vandaag de dag meer dan honderd karakter omdat elke santonnier is vrij om de personages die hij wil maken. Hier zijn een paar gemaakt door een van de meest geliefde santonniers, Marcel Carbonel.

  • De olijfplukker
  • De zigeuner
  • De notaris
  • De bakker

Santons zijn een origineel cadeau idee voor als u souvenirs mee terug naar huis wilt nemen.

Als u Port Grimaud bezoekt evenals de Franse Riviera gedurende de winter dan suggereren we dat u de santonbeurzen bezoekt tussen November en Januari in Marseille, Aix-en-Provence of Aubagne. U kunt kleinere maar niet minder gezellige beurzen overal in de Provence vinden.

Een museum toegewijd aan santons en tradities van de Provence verwelkomt u in Fontaine-de-Vaucluse.