Hoe je je huis in Zuid-Frankrijk kan decoreren met traditionele elementen

Afgelopen week gaven we u een aantal tips over hoe u uw huis kunt decoreren met zee en marine elementen. In dit artikel gaan we het hebben over typische Provençaalse decoratie.

Provençaalse decoratie wordt gekarakteriseerd door kleuren. Die zijn licht en lichtgevend en kunnen worden gevonden in het landschap van de Provence: okerkleuren (geel, oranje), lavendelblauw, olijfgroen. Okerkleuren worden gebruikt bij het schilderen voor muurdecoraties en groen en lavendelblauw worden gevonden op de luiken van de Provençaalse huizen.

Natuurlijke materialen zoals hout en terracottategels zijn erg aanwezig in het Provençaalse decor.  Hout wordt vaak beschildert, geverfd of verweerd om het te harmoniseren met de andere Provençaalse kleuren.

De emblemen van de Provence

– Olijven, lavendel, cicaden.

Deze patronen worden vaak gevonden in Provençaalse decoratie, op bekleding, op tafellinnen (vooral tafelkleden) en op de meeste decoratieve objecten.

olijven

Meubilair kan ook worden aangepast. Ze zijn meestal gemaakt van hout of gietijzer. Ongeacht het materiaal, wordt het versiert met Provençaalse kleuren en ornamenten.

Lavendel is ook een klassieker in de Provençaalse decoratie.

lavendel

Er zijn vele lavendelvelden in de Provence, die zijn beroemde blauwe uitgestrekte velden creëren. Lavendel wordt gebruikt om de essentie van parfum te maken. Pakketten ervan worden vaak gevonden in kasten om parfum in de kleren te krijgen. Het is ook een natuurlijke motten bestrijder.

Met kerst komen Provençaalse Santons (een artikel hierover komt binnenkort op deze blog) tevoorschijn in het interieur.

santons

– Provençaalse stof

Provençaalse stof is vol Provençaalse kleuren, dat zijn vooral warme kleuren (geel, oranje en rood), lavendelblauw en olijfgroen. Maar Provençaalse stof zou niet zijn wat het is zonder haar patronen. Provençaalse patronen zijn te vinden op alle decoratieve Provençaalse objecten: krekels, olijven, zonnebloemen, kevers.

Provençaalse stof

Voorbeeld van Provençaalse stof

 – Aardewerk en mandenmakerij

Anduze pottenbakkerijen. Ze zijn grote terracottavazen die zijn gevonden in de Provençaalse tuinen. Het bijzondere van de Anduze potten zijn de slingers die de vazen en de okerkleurige kleur sieren.

Anduze pottenbakkerijen

Mandenmakerij aanduiding van alle manden en dozen gemaakt van plantaardige vezels, vooral rieten of rotan.

Deze decoratieve objecten hebben ook hun plaats in Provençaalse decoratie.

Decor van de Provençaalse keuken heeft een bijzondere plaats in de cultuur. Het omvat de klassieke kleuren en patronen van de Provençaalse decor, maar er is ook een hele selectie van decoratieve voorwerpen om te bezitten:

–  De Mortel

De Mortel

– De Provençaalse servies met zijn olijfolie fles, fles azijn, peperhouder en zouthouder.

service provençal

Wilt u een stukje van de Provence van uw vakantie in Port Grimaud terug naar huis brengen, zult u al deze objecten gemakkelijk vinden in een van de typische markten van de regio.

De markt wordt gehouden in Port Grimaud elke donderdag en zondag van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags op het wel bekende plein genaamd “Place du marché”.