Port Grimaud: Een dagdroom!

Een exceptionele stad aan zee, geboren in de gedachten van een geniale architect.

Een klein, kleurrijk Provençaals « dorpje » dat al de voordelen biedt van een private gemeenschap die veiligheid, privacy en vriendelijkheid combineert in een plaats gemaakt voor liefhebbers van boten… dat dorpje is Port Grimaud.

Port Grimaud

Eerst een beetje geschiedenis…

Port Grimaud wordt vaak het « Venetië van Provence » genoemd en is een private stad gelegen aan de zee in het hart van de golf van Saint-Tropez in Frankrijk. Het ligt in de gemeente van Grimaud wat ligt in het Var departement.

Voor haar bewoners is Port Grimaud de hemel op aarde. Voor anderen is het de droom van een mensenleven. Alleen door tijd door te brengen in Port Grimaud, ten minste een paar dagen met een uitzicht op de grachten, kunnen we dat begrijpen.

Port Grimaud is bedacht, ontworpen en gebouwd door François Spoerry, een zee-liefhebbende architect geboren in Mulhouse.

In 1962 verwierf hij de moerassige gronden waarop de badplaats is gebouwd en werd het perfect geïntegreerd in de mediterrane omgeving.

De bouwvergunning werd verleend op 14 juni 1966 en dit was de oprichtingsdatum zo werd het eerste gebouw « June 14 Place » genoemd.
In 1967 werden de eerste huizen opgeleverd en het leven in Port Grimaud begon direct.

De bouw werd in de eerste jaren van 2000 voltooid.

Zo werd een dorp aan zee met uitzicht op de zee, met kleurrijke gevels en Romeinse dakpannen, fantastische straten na de wind of zon en een plek waar elke woning een eigen aanlegplaats heeft geboren.

Port Grimaud is een levendige stad met een kerk, winkels en diensten.

Sinds 2001 is de badplaats Port Grimaud een UNESCO «Twintigste Eeuw Erfgoed».

Dit unieke woningencomplex, dat 90 hectare beslaat staat voor een totaal van 2.400 eenheden, meer dan 2000 ligplaatsen, 7 km aan kanalen, 12 km aan kades, 14 bruggen en een promenade, evenals 12 eilanden. Het wordt gezien als een echt dorp of gemeente door veel mensen maar Port Grimaud is eigenlijk een gigantische coöperatie maar met alle karakteristieken van een « mini-gemeente » net als dat het haar eigen procedureregels heeft.

Het « Venetië » van Provence is verdeeld in drie wijken.

De ontwikkeling van de bouw van de stad heeft drie « wijken » voortgebracht: Port Grimaud I, Port Grimaud II en Port Grimaud III, die worden bestuurd door drie aparte en autonome unieraden.

Historisch is Port Grimaud I een van de eerste van François Spoerry’s prestaties en zeker zijn grootste: 22 hectare grond en 13 hectare water. 1108 coöperatiepercelen, 834 ligplaatsen waaronder 250 openbare dokken gereserveerd voor passerende schepen of jaarlijks huurders.

De unieraad van Port Grimaud I neemt bijzondere zorg om ervoor te zorgen ten aanzien van de architectonische samenhang gecreëerd door François Spoerry, of het kiezen van gevel kleuren of constructies die het uiterlijk van huizen of winkels kunnen veranderen.

Alle wijzigingen moeten door de unieraad, die vervolgens advies ontvangt van architecten voordat het zal worden toegestaan. Ze zijn uitgerust met een vereniging voor informatie en eigenaar belangenbehartiging.

Kwaliteit van leven en behoud van het milieu worden ook zeker niet verwaarloosd, op het land met een elektrisch autovervoer, of over zee met een volledig elektrische inwonersvervoer.

Groene ruimte wordt gehandhaafd zonder chemicaliën en afvalinzameling werkt efficiënt in alle stadsdelen. De unieraad staat ook garant voor het behoud van tradities van de badplaats met name, elke 15 augustus Zee en de Dag van vissers dat een massa gehouden in de oecumenische kerk van St. Franciscus van Assisi, die een prachtig Vasarely gebrandschilderde ramen die de zonne-energie heeft bevat cyclus.

Na de ceremonie, een stoet van boten volgt de priester als hij zegent boten aangemeerd langs de grachten helemaal tot aan de ingang van de haven, waar hij legt een krans voor vermiste zeilers.

Overleden in 1999 bij Port Grimaud ligt François Spoerry nu in een graf in de St. Franciscus van Assisi kerk.