Reizen met kleine kinderen en baby’s aan de Côte d’Azur

Als je droomt van een vakantie in het zuiden van Frankrijk met de kleintjes, maak je dan geen al te grote zorgen.
Zelfs met baby’s kun je een geweldige vakantie hebben.
Hieronder een zestal tips om met de allerkleinsten op weg te gaan.

1. Neem alle tijd

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat kleine kinderen tijd vragen. Het zorgt voor een soort vertraging onderweg waar je als stel niet altijd aan gewend bent. Zorg daarom altijd voor voldoende marge om de stress geen kans te geven. Ga wat vroeger naar de luchthaven en, als je per auto naar de Golf van Saint-Tropez reist, reken dan op een langere reistijd. Je houdt wat vaker een pauze om de kinderen even de benen te laten strekken, een warme chocomel te drinken in het pompstation en die eeuwige vraag te vermijden: ‘Hoe ver is het nog?!’

2. Boek vooraf

Als ‘last-minute’ reizen al iets avontuurlijks kunnen hebben voor volwassenen, dan ligt dat voor het reizen met kinderen wel even anders. Je kunt dan niet beginnen met het zoeken naar een accommodatie als je eenmaal ter plaatse bent.

Door vooraf te reserveren vermijd je het risico van zeurende en huilende kinderen omdat ze honger hebben, moe zijn en jij niet nog niet weet waar je heen moet.

Er wordt wel gezegd dat de vakantie al met de voorpret begint. Neem daarom ruim de tijd om een hotel of accommodatie te boeken die bij je gezin past.

3. Zorg voor speeltjes onderweg

Een bezig kind is vaak een tevreden kind. Zorg daarom voor een tas met speeltjes waar je kind van houdt met kleurboeken, potloden, een kaartspel, doe-boekjes enz… en vergeet ook de elektronica niet voor onderweg :-). Als je een lange- of middellange vlucht neemt heb je veel plezier met het kijken naar video’s waar de kinderen urenlang lol aan beleven. (thuis is bij mij het televisiekijken door de week aan banden gelegd, maar op deze momenten laat ik de kinderen onbeperkt kijken om ze bezig te houden). Tijdens een korte vlucht of in de auto neem je het best je tablet of laptop met voldoende spelletjes of tekenfilms mee.

4. Betrek je kinderen bij de voorbereidingen.

Deze tip is meer bedoeld voor de al wat oudere kinderen (pubers, tieners…). Kinderen vinden het heerlijk als je ze vraagt wat ze graag zouden willen gaan doen (alhoewel jij natuurlijk de uiteindelijke keuzes bepaalt). Vertel wat ze allemaal voor leuks kunnen verwachten en laat ze alvast dromen gedurende de weken die aan de reis voorafgaan.

5. Laat ze hun eigen koffer inpakken.

Ook dit is meer bedoeld voor de al wat oudere kinderen (zeg vanaf 8 jaar). Door hen hiervoor verantwoordelijk te maken krijgen ze meer vertrouwen. Zo kunnen ze zelf hun kleding en favoriete items bij elkaar zoeken. Zorg er desalniettemin voor om te controleren dat de kleinsten wel echt al het nodige meenemen om later niet voor verrassingen te komen staan!

6. Jij kent je eigen kinderen het beste

Als het erop aan komt ken jij je eigen kinderen en alles wat ze nodig hebben het allerbeste. Je weet uiteraard hoe je ze het best in slaap kunt krijgen, hoe ze zich zo weinig mogelijk vervelen en welke dingen ze het liefst doen. En je weet ook hoe ze te kalmeren als ze boos worden als het allemaal te lang duurt. Doe wat je het beste lijkt voor je gezin en geniet dan van jullie fijne vakantie onder die gulle Mediterrane zon.

Hopelijk zitten er wat bruikbare tips in dit artikel om de kinderen onderweg tijdens de vakantiereis bezig te houden.