Enkele abdijen en priorijen in de buurt van Port Grimaud

Terwijl Port Grimaud een droombestemming is voor de liefhebbers van zee en zeilen, zijn er ook altijd mensen die zich graag even willen terugtrekken in de abdijen en op andere religieuze plekken op maar enkele kilometers van Port Grimaud.

Cannet des Maures (op 45 minutes van Port Grimaud)

church saint michel cannet des maures

Het oude Cannet-des-Maures staat op een rotsachtige plek en kijkt uit over de vallei tegenover het massief van Maures en is goed voor één van de mooiste vergezichten.

De oude priorij van Saint-Michel gaat terug tot de 11e eeuw op het moment dat die door de Benedictijnen werd bezet. Het koor en de twee zijbeuken zijn zeer klassiek en het geheel is erg eenvoudig.

Je zult zien dat het slot van de poort gedecoreerd is met twee hoofden en een christusmonogram. Een klokkentoren uit 17e eeuw maakt de constructie helemaal af.

De Chartreuse de la Verne (op 45 autominuten van Port Grimaud)

De Chartreuse de la Verne 

In de gemeente Collobrières, bereikt men de Chartreuse de la Verne aan het eind van een lange bochtige weg. Rondom strekt zich een dicht woud met allerhande bomen uit waaronder een aantal machtige kastanjebomen.

De geschiedenis van de Chartreuse de la Verne lijkt veel op die van andere abdijen: een reeks van elkaar opvolgende branden en plunderingen. En inderdaad: ook zij die zich tot op zekere hoogte veilig waanden, werden niet gespaard.

Toen in de 17e eeuw de gulle giften binnenstroomden werden de grote heren vervolgens jaloers en stelden zich onbarmhartig tegenover de geestelijken op (opsluiting, marteling)

De godsdienstoorlogen, de revolutie en de verkoop van onroerend goed lieten de geestelijken berooid achter. Maar met de restauraties in de 18e eeuw kwam ook de oude glorie weer terug.

Roquebrune-sur-Argens (op 48 minuten van Port Grimaud)

Bij de afrit naar Roquebrune, in de richting van de zee gaat de D7 langs de oude kapel van St. Pierre die een rechthoekige vorm heeft en een mooi koor. Daar stond een priorij die in1043 deel uitmaakte van de bezittingen van Saint-Victor de Marseille. Dit bouwwerk in Romaanse stijl is goed bewaard gebleven en tevens één van de oudste in de streek.

De Thoronet (op 53 minuten van Port Grimaud)

de thoronet

Deze abdij is samen met ‘Sénanque’ en ‘Silvacane’ één van de bekendste en meest gewaardeerde in heel Zuidoostelijk Frankrijk.

De monniken kozen de plek voor een abdij veelal op aanwezigheid van water en hout. Het is daarom dat de Thoronet werd gebouwd op de plaats waar genoeg water aanwezig was om de keukens, de toiletten, de molen en de tuinen ermee te kunnen voorzien.

De gebouwen zijn gemaakt met enorme rotsblokken die goed werden bewerkt en geplaatst om verzakkingen te voorkomen. Het is een opmerkelijk stukje bouwkunst. Dit is waarschijnlijk de abdij die het meest indruk maakt door kracht, devotie en eenvoud. De architect –waarschijnlijk de abt zelf- die aan het eind van de 12e eeuw al rekening hield met de akoestiek en het licht van het interieur had duidelijk een bijzonder talent. De akoestiek is nog steeds uitzonderlijk goed.

Wij hopen dat je bezoek aan deze religieuze plekken je een indruk zullen geven van het enorme historische- en religieuze bezit van ons geliefde departement Var.